Otrzymaliśmy dotację na projekt o bł. Dorocie od MHP

Przed majówka otrzymaliśmy wspaniałą wiadomość. Nasz projekt dotyczący krzewienia wiedzy o błogosławionej mieszkańce pomorza został dofinansowany przez Muzeum Historii Polski w Warszawie.

Celem naszego projektu jest zorganizowanie dnia 25.06.2021 wernisażu wystawy, wraz z koncertem muzyki średniowiecznej transmitowanym on-line. Przewodniczką wydarzenia będzie inspirująca postać z XIV w., jaką była bł. Dorota z Mątów (Dorota Schwartze 1347-1394), urodzona na terenie należącym wówczas do Prus, a właściwie do państwa będącego we władaniu zakonu krzyżackiego.

Dorota pochodziła z pobożnej rodziny. Związana z Żuławami, mieszkająca około 20 lat w Gdańsku przy ulicy Długiej 64, ostatecznie przeniosła się do Kwidzyna. Wystawa ma ująć najważniejsze wydarzenia historyczne tamtych czasów oraz zwyczaje społeczne mieszkańców związane z tymi trzema miejscami, których osią będzie żywot błogosławionej. Dzięki temu uzyskamy niezwykły portret ludzi mieszkających na wsi, w jednym z większych ośrodków kulturalno-gospodarczych oraz w mniejszym mieście krzyżackim.

Jej postać wydaje się dziś zapomniana, a przecież jej życie tak bogate w różnorodne doświadczenia, niesie ze sobą zasób informacji o życiu społecznym ówczesnych mieszkańców Żuław, Gdańska i Pomezanii.

Jest kobietą, która w swoim czasie wiodła ekstrawertyczne życie. Była średniowieczną stygmatyczkę, matką dziewięciorga dzieci, mistyczką, niestrudzonym pielgrzymem po sanktuariach Europy – samotnie odbyła też pielgrzymkę do Rzymu. W końcu została jedyną w naszej historii rekluzą, przy katedrze w Kwidzynie. Jej kult szybko się rozprzestrzenił, przyciągając znaczną liczbę pielgrzymów.