„Historia – patriotyzm i przyszłość” Online

W tym trudnym dla wszystkich okresie pandemicznym nasza Fundacja zdecydowała się wyjść naprzeciw potrzebie urozmaicenia zajęć dydaktycznych dla uczniów. W 2019 roku zorganizowaliśmy projekt „Patriotyzm – historia i przyszłość”, którego celem było przybliżenie dzieciom i młodzieży, często nieznanej, historii regionu pomorskiego. Jednocześnie zależało nam, aby przedstawić młodym osobom postawę patriotyczną w perspektywie historycznej, współczesnej i przyszłej. Przyświecała nam chęć aktywizowania młodzieży do życia społecznego i angażowania ich w tworzenie swojej przyszłości.

Dziś kontynuujemy ten projekt. Epidemia zmusiła nas jednak do podjęcia działań w nieco innym formacie – audiowizualnym. Wierzymy, że w ten sposób jesteśmy w stanie uatrakcyjnić uczniom zajęcia i jednocześnie zachęcić ich do poznawania historii naszego rejonu. Nasz obecny projekt składa się z kilku etapów, a w każdym z nich mamy zamiar, przy pomocy Gdańskiego Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej, stworzyć filmy opowiadające o przeszłości i kształtowaniu się historii regionu pomorskiego.

Pierwszy etap projektu „Historia – patriotyzm i przyszłość” Online właśnie trwa, tworzą go 3 filmy dotyczące:

1) Zaślubin Polski z morzem,

2) Muzeum Obrony Wybrzeża na Helu

3) wydarzeń w Piaśnicy w okresie II Wojny Światowej.

Filmy wraz z materiałami edukacyjnymi zostaną udostępnione szkołom, a ponadto reportaże będą dostępne na naszej stronie internetowej oraz na profilu Fundacji na Facebooku, więc… bądźcie czujni i czekajcie!

Projekt nie powstałby bez wsparcia naszych partnerów.

Patronat honorowy nad projekt objął Wojewoda Pomorski Pan Dariusz Drelich oraz Gdański oddział IPN.

Partnerzy projektu to Partner Fundacja PZUFundacja Lotos oraz Bractwo św. Pawła i Fundacja Gladius Gloriae.

W zakresie wsparcia medialnego wspiera nas Gość Niedzielny oddział Gdańsk oraz Radio Gdańsk.